29 06.20 14:47
Nowszy wpis Starszy wpis

Kibicowska '11' stulecia: Typuje Biuro Prasowe Jagiellonii

Przypominamy o głosowaniu na kibicowską "11" stulecia Jagiellonii. Na wasze typy czekamy do wtorku włącznie. W naszej zabawie udział wzięło Biuro Prasowe Jagiellonii Białystok. Oto nasza drużyna.

Aby oddać głos w wyborach na "11" stulecia kliknij tutaj.

Bramkarz - Marian Kelemen
Pierwsza pozycja i od razu trudny wybór. Liczby Sowińskiego robią wrażenie, z relacji jemu współczesnych wiemy, że była to wieloletnia ostoja jagiellońskiej bramki. Postawimy jednak na "Mariana", który przychodził do nas z piłkarskiego niebytu. Pamiętamy jak przed inauguracyjnym meczem z Legią w Warszawie Rafał Gikiewicz przewidział, że Kelemen będzie w TOP3 najlepszych bramkarzy ligi. Nie pomylił się. Dwa wicemistrzostwa, cztery wybronione rzuty karne. Mnóstwo niezapomnianych interwencji. Po prostu „Kelemen Superman”!

Prawa obrona - Jarosław Bartnowski
Jeden z niewielu zawodników pierwszej „Wielkiej Jagi”, który bronił jej barw w najwyższej klasie rozgrywkowej w latach 1987 – 1993. Pozostał wierny „Jotce” także w trudnych czasach.

Środek obrony - Andrius Skerla, Ivan Runje
Dwóch liderów dwóch medalowych drużyn. Andrius strzelił jednego z najważniejszych goli w całej jagiellońskiej historii. Poza tym był jednym z liderów drużyny, która w 2010 roku sięgnęła po Puchar i Superpuchar Polski. Z kolei Ivan z miejsca stał się wiodącą postacią w drużynie Michała Probierza. Później podobną funkcję pełnił u Ireneusza Mamrota, a obecnie Iwajło Petewa. Kluczowa postać jagiellońskiej defensywy. Jeden z najlepszych obrońców w całej Ekstraklasie.

Lewa obrona – Antoni Cylwik
Po prostu „Pan Kapitan”. Olbrzymia charyzma w szatni, a na boisku olbrzymia solidność. Jedna z kultowych postaci pierwszej „Wielkiej Jagi”, z którą przeszedł drogę od III ligi do finału zmagań o Puchar Polski.

Prawoskrzydłowy - Przemysław Frankowski
Przychodził jako niechciany w Lechii Gdańsk. Odchodził jako reprezentant Polski. Ponad cztery sezony w Jadze, trzy medale ligowe, 24 gole strzelone w Ekstraklasie. Nam jednak w pamięci utkwił dwumecz z Rio Ave, w którym „Franek” zanotował aż trzy asysty!

Środek pola – Rafał Grzyb, Dariusz Czykier
Rafał, chociaż bardzo tego nie lubi, nazywamy jagiellońską legendą i w naszej ocenie w pełni zasłużył na to określenie. Ponad 200 meczów z Jagą w Ekstraklasie. Uczestnik i współautor wszystkich największych sukcesów Jagiellonii, począwszy od Pucharu Polski 2010. Na boisku solidność i nieustępliwość. Darek to z kolei „złote dziecko” Białegostoku. Jako nastolatek szalał na boiskach I ligi. Najlepszy zawodnik Jagi w olsztyńskim finale. Później zdobywał mistrzostwa Polski, awansował do półfinału PZP. Nigdy jednak nie zapomniał o swojej Jadze. Był z nią nawet na czwartoligowym zesłaniu i pomagał w sportowej odbudowie.

Lewoskrzydłowy – Kamil Grosicki
Tego chłopaka nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu. Przychodził z łatką trudnego do okiełznania charakteru. Na szczęście prezes Cezary Kulesza oraz trener Michał Probierz odnaleźli właściwy klucz i dotarli do „Grosika”. On odwdzięczał się niezapomnianymi rajdami na skrzydle. Wspólnie z Tomkiem Frankowskim stworzył zabójczy duet.

Atak – Tomasz Frankowski, Wojciech Kobeszko
„Franek, łowca bramek” i wszystko jasne. Tomek to jedyny jagielloński król strzelców w Ekstraklasie. Klasa na boisku, jak i poza nim. Absolutny idol. Z kolei „KobiGol” strzelał jak na zawołanie w IV i III lidze. Nieźle wiodło mu się również na zapleczu Ekstraklasy, niestety kontuzja wyhamowała karierę. W efekcie nigdy nie mógł zweryfikować swoich umiejętności na najwyższym szczeblu rozgrywkowym. Mimo tego olbrzymi wkład w sportową odbudowę Jagiellonii.

Trener – Michał Probierz
Mamy olbrzymi szacunek wobec dokonań trenerskich zarówno Janusza Wójcika, jak i Ireneusza Mamrota, jednak w tej kategorii zwycięzca może być tylko jeden. Przejmował drużynę znajdującą się w dolnych rejonach tabeli. Dwukrotnie przychodził w trudnych momentach i pozostawiał po sobie wspaniały dorobek. Puchar Polski, Superpuchar, dwa medale mistrzostw Polski, wyciągnięcie drużyny z otchłani -10 punktów, a wszystko w ciągu sześciu lat!

Aby oddać głos w wyborach na "11" stulecia kliknij tutaj.

Arhelan
Energo